Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa ile Manisa İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu’ nun davetiyle Manisa Oruçoğlu Oreko Otel’de çiftçilerin TARSİM’ den istek ve beklentilerini görüşmek üzere kahvaltıda buluştu. Tarsim Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu ve Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu’ya davetlerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı AKBUĞA “Tarım sektörü, nüfusun gıda talebini karşılamasının yanında milli gelire ve istihdama katkısı açısından ülkemiz için önemlidir. Ancak tarımsal üretim, iklim koşulları nedeniyle birçok riskle karşı karşıya bulunmaktadır. Tarım sektörü Sel, dolu, kuraklık, don gibi insanoğlunun müdahale iradesinin dışındaki gelişmelere karşı korunmaya muhtaçtır. Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmayı hedeflemeli diğer yandan da oluşabilecek bu risklere karşı tedbirimizi almalıyız. Tarım sektöründe karşılaşılması muhtemel risklere karşı en etkili yöntem de tarım sigortalarıdır.” Dedi.

Manisa İlçe Ziraat Odaları Başkanları sırasıyla söz alarak, çiftçilerin TARSİM konusunda taleplerini, beklentilerini ve yaşadıkları bazı sorunları dile getirdiler. TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu talepleri not alarak değerlendirileceğini belirtti.

Tarsim Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu da “Son 3 yılda il genelinde tarım sigortaları kapsamında 181 bin adet poliçe ile 5,1 milyar TL’lik tarımsal varlığın sigortalandığını ve bu kapsamda 1,7 milyon dekar ekili, dikili alan ile 116 bin büyükbaş ve küçükbaş hayanın teminat altına alındığını söyledi. 125 bin çiftçiden ağırlıklı olarak don ve dolu hasar ihbarı alındığını sözlerine ekleyen Şatoğlu, 500 milyon TL ödeme gerçekleştirildiğini belirtti. Şatoğlu, "Türkiye’nin genelinde olmakla birlikte özellikle Manisa’da son bir kaç yıldır yoğun bir şekilde bu riskler yaşanmakta. Buna bağlı olarak da TARSİM son 3 yılda sadece Manisa’ya yaklaşık olarak 500 milyon lira civarında bir hasar ödemesi gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak 125 bin hasar işlemi yaptık. Bu üreticilerimizin tabi sigorta alışkanlığını da bu hasarlarla edinmeleri de ortaya çıktı ve Manisa sigortalanma oranları açısından Türkiye’de en yüksek illerimizden bir tanesi. Özellikle üzümde sigortalanma oranları yüzde 60’ları bulmuş durumda. ÇKS’ye kayıtlı olan alanların yaklaşık yüzde 60’ı sigortalanmış durumda" diye konuştu.